Logo Radio Łódź

ZUPA POMIDOROWO-PAPRYKOWA I PSTRĄG A'LA BARBARA SOKOŁOWSKA URBAŃCZYK

Bardzo "szybka" i "mocna", aromatyczna, pachnąca latem zupa z pomidorów i papryki oraz pstrąg pod pierzynką z moreli, malin,octu balsamicznego i sosu sojowego to w wykonaniu Barbary Sokołowskiej Urbańczyk prawdziwy Festiwal Dobrego Smaku!!!

Składniki na zupę krem:
- dwa większe pomidory,
- dwie papryki długie,
- łyzka masła,
- sól,
- odrobina śmietany i sosu tabasco

ZUPA POMIDOROWO-PAPRYKOWA
W piekarniku grillujemy pomidory i paprykę, polewamy oliwą- wtedy łatwiej zdjąć skórki, blendujemy i przelewamy do okołu dwóch szklanek zagotowanej wody z łyżką masła, dodajemy odrobinę sosu tabasco, śmietany i szczyptę soli.

Celowo używam określeń może mało precyzyjnych w podawanych przepisać dotyczących składników i ich proporcji, ale zgodnie z tym co mówi pani Barbara i zresztą kilku jej "gotujących" poprzedników przepis jest tylko podstawą do własnych poszukiwań smakowych

A teraz już pora na pstrąga

 Potrzebne są

- dwa filety z pstrąga ze skórką, 

-masło klarowane,

-sól,

- pieprz,

Smażymy kilka minut a potem wyłączamy gaz, przykrywamy pstrąga pergaminem i przez kilka minut pozwalamy mu "dojść". Po usmażeniu bardzo łatwo zdejmujemy skórkę.


A teraz SOS Miksujemy kilka łyżek dżemu morelowego, garsć malin i znowu "na oko" ciemny sos sojowy i ocet balsamiczny i gotowe!!!

Możemy podawać z brokułami

I rozmarynem

 

I przepis do psłuchania!!!

 

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką