Logo Radio Łódź

Zwycięski Ramen Pawła Niewiadomskiego szefa kuchnii w Sushi Zielony Chrzan I Pogotowie kulinarne

Zakończyła się tegoroczna edycja Ramen Festivalu. Najlepszy ramen tradycyjny, zdaniem jury, przygotował Paweł Niewiadomski z Sushi Zielony Chrzan – laureat zeszłorocznej edycji festiwalu. Podczas nagrania Paweł nie wiedział jeszcze o zwycięstwie, a należało się bezwarunkwo. A oto zwycięski ramen.

Dwa najważniejsze elementy w ramenie to sprężysty makaron pszenny alkaliczny i bulion. Zwycięski ramen został ugotowany na drobiowych korpusach, skrzydełkach i łapkach. Potrzebujemy jeszcze trzy rodzaje pasty miso - jasną, czerwoną i słodką oraz kombu zawierające glutaminian sodu, sos sojowy i rybny oraz chilli. No i jeszcze dodatki - jajko gotowane na pół  miękko marynowane w sosie sojowym, pulled pork czyli rwana wieprzowina wolno gotowana albo pieczona, marynowana m.in w sosach sojowym i śliwkowym chińskim, boczniak marynowany, kukurydza, szczypiorek, pędy bambusa, chińska kapusta i palony czosnek.  

Uwaga!!! Trzeba wszystko ładnie i estetycznie ułożyć na talerzu i zalać bulionem. I jeszcze jedno!!!Ramen musi być podawany gorący! 

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką