Logo Radio Łódź

"Zakręcony wege obiad" czyli kiszony bób i sałatka z bobu I Pogotowie kulinarne

Kiszony bób brzmi bardzo egzotycznie!!! Smakuje wyśmienicie i warto to pyszne warzywo zakisić a sałatka z bobem i ziemniakami jest pyszna! Jest też syta, może zastąpić obiad, tym bardziej jeśli zrobicie ją z dodatkiem soczewicy.Poleca i tłumaczy jak tego dokonać Edyta Stępczyńska autorka bloga "Zakręcony wege obiad".

(Fot. Edyta Stępczyńska)

Składniki:

dowolna ilość bobu (proponuję minimum 1 kg),
sól niejodowana do przetworów (używam Kłodawskiej),
czosnek ok 4 ząbki,
1 duża „gałąź” kwitnącego kopru,
1 liść chrzanu (lub kawałek korzenia),
1 łyżeczka gorczycy,
woda.
Wykonanie:

Kiszony bób przygotowuje się praktycznie tak samo jak ogórki, ale najpierw trzeba bób ugotować, pamiętając żeby nie kisić surowego, będzie to trwało kilka miesięcy a i tak nie będzie idealnie miękki. Umyj bób, wrzuć go go garnka, zalej wodą posól tak jak normalnie do gotowania. Próbuj podczas gotowania, tak by bób był niedogotowany ale nie surowy (al dente). Po ugotowaniu bób odcedź.

Przygotuj solankę – na 1 litr wody daj 1 łyżkę soli. 

Do odpowiednio dużego słoika (takiego do którego zmieści się bób) trzeba włożyć 1/2 liścia chrzanu oraz 1/2 gałęzi kopru, 2 przekrojone ząbki czosnku i 1 łyżeczkę gorczycy. Do słoika włóżcie bób, na wierzchu ułóżcie pozostałe kawałki: kopru, liścia chrzanu, czosnek i gorczycę. Zalejcie warzywa solanką, tak by były zakryte i zakręćcie dobrze słoik.. Odstawcie  słoik na blat w kuchni tak by było mu ciepło. 2 lub 3 dnia można zacząć próbować czy bób już zmienia smak. 4 lub 5 dnia w zależności od pogody bób powinien być mocno ukiszony. Żeby spowolnić fermentację można schować słoik do lodówki. Kiszony bób jest gotowy.

 

(Fot. Edyta Stępczyńska)

Sałatka z bobem i ziemniakami.

Składniki:

  • ok 1/2 kg bobu,
  • ok 1/2 kg młodych ziemniaków,
  • 2-3 nieduże ogórki małosolne,
  • ew. 1/2 szklanki soczewicy zielonej (dobrze jeśli będzie ale nie musi, możesz użyć z puszki lub odłożyć sobie gdy robisz np tą pastę z soczewicy),
  • 1 cebula duża,
  • mały pęczek koperku,
  • do smaku ocet jabłkowy lub z kombuchy 1-2 łyżki,
  • 2 łyżki dobrego oleju,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

Trzeba ugotować ziemniaki do miękkości – ale tak by się nie rozpadały. Bób ugotować w osolonej wodzie i  odcedzić. Cebulę kroimy w piórka lub półplastry, podduszamy na patelni z olejem i octem. Ogórki małosolne kroimy w grubą kostkę. Ziemniaki w duże kawałki, trzeba wymieszać je w misce z bobem, dodaj cebulę, posiekany koperek, ogórki i soczewicę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy. Można ją jeść od razu lub odstawić jeszcze żeby się przegryzły smaki.

 

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką