Logo Radio Łódź

Samar Khanafer i libańskie przystawki | Pogotowie kulinarne

Pół Polka, pół Libanka. Ekspert od kuchni arabskich w Polsce. Autorka bestsellerowej książki "Hummus, za'atar i granaty". Uczestniczka III edycji programu MasterChef, której umiejętności kulinarne docenił m.in. Gordon Ramsay i Michel Roux Sr. Gotuje na antenie Dzień Dobry TVN, prowadzi autorską audycje w JemRadio.pl, publikuje dla Magazynu Kuchnia i innych, pisze okołokulinarne felietony w NaTemat.pl. Prowadzi warsztaty z kuchni libańskiej w całej Polsce i dba, aby do hummusu nie dodawać sody.

Tabbouleh – libańska odmiana sałatki warzywnej z pietruszki, pomidorów i bulguru z dodatkiem cebuli i czosnku. Smak i aromat sałatki tabbouleh wzbogacony jest miętą, cytryną. Zamiast kaszy bulgur można użyć tej samej ilości kaszy perłowej albo ziarna kuskus. Potrawa ta jest elementem kuchni arabskiej, nazywana bywa też sałatką libańską.

Przepis Samar Khanafer na TABBOULEH

Składniki:
2-3 pęczki natki pietruszki
kasza burgul
pomidory
sól
pieprz
oliwa z oliwek
cytryna

Przygotowanie:

Natkę pietruszki drobno siekamy, a pomidory kroimy w kostkę. Kaszę zalewamy gorącą wodą i przykrywamy na 10-15 minut. Z oliwy i soku świeżo wyciśniętego z cytryny przygotowujemy dressing. Wszystkie składniki łączymy, mieszamy oraz doprawiamy solą i pieprzem.

Smażone bakłażany i sałatka z bakłażanów i ciecierzycy
Tatar po libańsku
Babaghanush
Kofta
Hummus

 A oto przepis Samar Khanafer na najlepszy hummus

Składniki:

  • 200 g cieciorki
  • 2 łyżki tahiny
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz, 7 przypraw

Cieciorkę namaczamy najlepiej na noc. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości -od 40 do 60 minut. Wodę odlewamy do osobnego pojemnika. Cieciorkę mielimy, najlepiej w maszynie do mielenia mięsa, ale jeśli takowej nie posiadacie to blender też da radę. W trakcie mielenia warto dolewać wodę z gotowania, gdyż ciecierzyca jest bardzo sucha. Trzeba uważać, żeby z nią nie przesadzić i nie uzyskać rzadkiej mamałygi. Na sam koniec doparwiamy tahiną (jeśli lubicie możecie dać więcej), sokiem z cytryny, wyciśniętym czosnkiem oraz solem, pieprzem i 7 przyprawami.

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką