Logo Radio Łódź

Nauka w gospodarce żywienia | Szkiełko i oko

Łódzcy naukowcy opracowali proces produkcji białka identycznego ze zwierzęcym z pozostałości po wytłoczeniu oleju. Odkrycie takiej możliwości przed dwoma laty, pozwoliło doktor Magdalenie Kozłowskiej otrzymać aż cztery duże nagrody finansowe.

(Fot. Radosław Wilczek)

Młoda pani naukowiec zaprosiła grupę zdolnych kolegów do łódzkiego inkubatora przedsiębiorczości, założyli firmę i dziś wspólnie przedstawili technologię pozwalającą na stworzenie takiego białka. Trzymajmy kciuki za łódzki pomysł, bo może spowodować rewolucję w gospodarce żywienia i uchronić od głodu miliony, a może nawet miliardy ludzi.

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką