Logo Radio Łódź

Sushi w Tytce I Pogotowie kulinarne

Postanowiłam nauczyć się przygotowywać sushi. Podczas warsztatów w pracowni "Tytka" nauczał tej niełatwej sztuki Jakub Pazik - szef kuchni restauracji Boto Sushi! Były futomaki z surimi i warzywami, californie z łososiem i warzywami, hosomaki z warzywami i rybą, nigiri z łososiem, sałatka wakame z glonów morskich.

Delikatnie mieszamy ryż z zalewą zrobioną z octu ryżowego, cukru i szczypty soli a potem studzimy przez wachlowanie
Formujemy "śnieżki" i układamy ryż na nori na bardziej chropowatej stronie, błyszczącą przykładamy bezpośrednio do maty. Matę wcześniej dobrze jest zwilżyć wodą.
Zwijamy! wcześniej część ryżu posypujemy prażonym sezamem i w tej części układamy pokrojone w julienkę warzywa
Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką