Logo Radio Łódź

Tiramisu dwóch Karolin z Baccaro | Pogotowie kulinarne

Karolina Czernik i Karolina Fraszczyńska z miłości do zdrowej kuchni, podróżowania, odkrywania nowych miejsc i ludzi a także z potrzeby spędzania czasu w gronie przyjaciół i znajomych w niezobowiązującej atmosferze kuchni wymyśliły kameralne studio kulinarne Baccaro.
Tutaj uczą gotowania podobnie jak zapraszani przez nie goście. Dla nas przygotowały błyskawiczne tiramisu ......bez jajek!!!

Tiramisu w pucharkach (Fot. Agata Zielińska)

200g biszkoptów
250g mascarpone
70g drobnego cukru
100ml kawy
100ml śmietany 36%
kakao do dekoracji

W misie ucieramy cukier z serem mascarpone. Osobno ubijamy śmietanę na sztywną pianę. Gdy krem nabierze jednolitej konsystencji, dodajemy bitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Przekładamy krem do rękawa cukierniczego. Każdy biszkopt zanurzamy na krótko w kawie tak by cały nasiąknął. Układamy równą warstwę w pucharku, kładziemy warstwę kremu i przykrywamy kolejną warstwą nasączonych kawą biszkoptów. Ostatnią warstwę smarujemy kremem i wstawiamy do lodówki. Schłodzony deser posypujemy gorzkim kakao i dekorujemy według uznania. 

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką