Logo Radio Łódź

SAŁATKA Z RUKOLĄ, SEREM I GRUSZKAMI A'LA ŁOPALEWSKI

Makarony i pizzę zastąpił sałatkami równie smacznymi choć jak mówi było trudno bo Włosi, z którymi pracuje chętnie dzielą się przepisami. Zygmunt Łopalewski dziennikarz TVP teraz rzecznik firmy Indesit Company wyczarował pyszną sałatkę.
Składniki:
- jedno opakowania rukoli(100g),
- jedna gruszka,
- ser lazur niebieski,
- oliwa z oliwek,
- cytryna,
- miód,
- olej rzepakowy z domieszką oliwki,
- sól i pieprz

 

Przepis

Rukolę trzeba opłukać i odsączyć, potem zgrillować na patelni do grilla gruszkę pokrojoną w talarki razem ze skórką, uprażyć orzechy włoskie. Gruszki i orzechy dodać do rukoli a potem ser lazur pokrojony w kostkę ułożyć na rukoli. Można dodać również zgrillowane bardzo krótko pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. I jeszcze odrobina soli i nieco więcej pieprzu.

PORA na SOS bo "sałatka nie może być sucha".

Do połowy szklanki oliwy z oliwek trzeba wycisnąć sok z jednej cytryny i dodać łyżkę miodu.Potem wymieszać.

 

 

Sałatka gotowa

 

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką