Logo Radio Łódź

ZUPA Z CYKORII A'LA PIOTR JACH

Piotr Jach dziennikarz i redaktor Ekspressu Ilustrowanego przekonuje wszystkich, że mało popularną w Polsce cykorię da się lubić także w zupie!!!

SKŁADNIKI

3 duże ziemniaki
8 łyżek masła
10 dag wędzonego boczku
garść drobno posiekanego pora (tylko białej części)
kminek
3 cykorie z wyciętym głąbem
ząbek czosnku
liść laurowy
1,5 litra bulionu warzywnego
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
kwaśna śmietana
koperek

 

PRZEPIS

Ziemniaki kroimy w grubą kostkę. Rozpuszczamy masło, dodajemy drobno pokrojony boczek, ziemniaki, pory, kilka ziarenek kminku i pokrojoną w grube kawałki cykorię. Obsmażamy, aż ziemniaki staną się szkliste; dodajemy posiekany czosnek i listek laurowy. Zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy do smaku startą gałką, solą i pieprzem. Podajemy ze śmietaną i koperkiem.

 

 


ZUPA na DWIE OSOBY GOTOWA!!!
Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką