Logo Radio Łódź

Zupa cebulowa Tomasza Kopytowskiego

Tomasz Kopytowski jest rzecznikiem łódzkiej Caritas, a prywatnie szczęśliwym mężem, tatą trójki dzieci i... szefem domowej kuchni!

(Fot. Kamila Litman)

Zupa cebulowa pochodzi z Francji. Początkowo, ze względu na składniki, była uważana za potrawę ludzi ubogich. Dopiero potem trafiła na salony. Teraz każda szanująca się restauracja ma zupę cebulową w swoim menu.

Przepis Tomasza Kopytowskiego jest prosty. Potrzebne będą (dla 4 osób):

- kilogram cebuli
- dwie marchewki, pietruszka, kawałek pora i selera
- porcja wołowiny do przyrządzenia wywaru (tylko w wersji dla mięsożerców)
- oliwa z oliwek oraz odrobina masła
- łyżka mąki
- kieliszek białego półsłodkiego wina
- do smaku: kminek, ziele angielskie, sól i pieprz
- do podania: grzanki, szczypiorek, tarty ser (np. typu cheddar)

Posłuchajcie, jak przyrządzić zupę cebulową:

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką