Logo Radio Łódź

Krem z cebuli, polędwiczki z leśnymi grzybami i czekoladowa babeczka a la MEJK

Trzy dziewczyny z MEJK szefowa Janina Złakowska i Emila Kasperczak wraz z Magdą Matyszewską przygotowały te wszystkie pyszności.

Krem cebulowy (Fot. Agata Zielińska )
Krem z cebuli
 
1 kg cebuli
200 ml białego wytrawnego wina
1 l bulionu
sól, pieprz
masło, oliwa
 
Cebulę obieramy i kroimy w półtalarki. W dużym garnku roztapiamy odrobinę masła i oliwy. Wrzucamy cebule i smażymy ja na średnik ogniu około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy wino i gotujemy kilka minut. Następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy jeszcze około 20-30 minut. Zupę solimy i pieprzymy.
Na koniec blendujemy. 
Jako dodatek świetnie sprawdzą się chrupiące grzanki z parmezanem.
 
Polędwiczki z grzybami (Fot. Agata Zielińska )
Polędwiczka w sosie z suszonych grzybów
 
1 polędwiczka
kilkanaście suszonych grzybów
200 ml śmietany 30%
sól, pieprz
natka
 
Grzyby myjemy a następnie gotujemy w rondlu około 30 min. Odcedzamy. Na głębszej patelni roztapiamy odrobinę masła, wrzucamy grzyby i smażymy przez chwilę. Dodajemy śmietankę, sól, pieprz. Gotujemy aż sos zacznie lekko gęstnieć. Na koniec dodajemy garść posiekanej natki. Mięso myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w centymetrowej grubości plastry. Delikatnie solimy i pieprzymy z obu stron. Smażymy na odrobinie masła. Odstawiamy na talerz by trochę odpoczęło. Możemy je włożyć do sosu. 
Polędwiczki podajemy z makaronem lub ziemniakami. 
 
Czekoladowe babeczki (Fot. Agata Zielińska )
170 g ciemnej czekolady i 170 g masła roztapiamy w rondelku - studzimy
mieszamy 80 g mąki pszennej z 170 j cukru brązowego
ubijamy 6 jaj
następnie jaja mieszamy z masą czekoladową i łączymy z mąką
 
6-8 kokilek smarujemy masłem i posypujemy kakao, do każdej wlewamy masę czekoladową (do 3/4 wysokości foremek)
wstawiamy na godzinę do lodówki - dobrze schłodzone pozwolą nam uzyskać płynny środek podczas pieczenia
 
Babeczki pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Stopień wypieczenia możemy sprawdzić patykiem do szaszłyków. 
Gotowe wykładamy na talerz. Możemy je podawać z owocami lub/i lodami.
 
PS. Surowe można przez kilka dni przechowywać w lodówce. Kokilki należy tylko przykryć szczelnie folią spożywczą. Wówczas czas pieczenia należy wydłużyć o kilka minut.
Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką