Logo Radio Łódź

ŁOSOŚ POD PIERZYNKĄ A'LA BORUSZCZAK

Następny przystanek.......zapowiada w każdym łódzkim autobusie i tramwaju. Spotkać w kuchni Tomasza Boruszczaka, możemy tylko my. Rzecznik Uniwersytetu Łódzkiego, aktor, w rzeczy samej też gotuje. Łososia z grilla pod pierzynką śmietanowo-selerową.
SKŁADNIKI PRZYSTAWKI z OLIWEK
- oliwki zielone,
- suszone pomidory,
- wędzony dorsz,
- macerata: miód, musztarda, oliwa i tymianek.

 

 

Łosoś pod pierzynką śmietanowo - porową

PRZEPIS

Filety z łososia skropić cytryną, wetrzeć koperek suszony, biały pieprz i na pół godziny odstawić. Potem grillować w piekarniku.

I jeszcze SOS

Składniki

- seler naciowy lub korzeniowy zmiksowany,

- śmietana 18 proc.,

- kostka rosołowa,

- sól i pieprz,

- starty żółty ser, 

Śmietanę doprowadzić do wrzenia, dodać zmiksowany seler, kostkę rosołową i przyprawy a potem jeszcze raz zmiksować zagęszczając żółtym serem, bardzo powoli gotując i ciągle mieszając przez około 15 minut.

 

Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką