Logo Radio Łódź

Blog audycji: Pogotowie kulinarne

Sloppy Joe, dziki burger i chilli con carne Jakuba Wolskiego I Pogotowie kulinarne
Piotrkowianin Jakub Wolski uczestnik 6 edycji Hell's Kitchen tym razem w Studiu kulinarnym "Baccaro" przygotował burgery i chilli con carne. Od dwóch lat prowadzi własne bistro w Piotrkowie Trybunalskim, gdzie codziennie rano wypieka chleb na zakwasie według przepisu jego mamy. Wcześniej przez 10 lat pracował w gastronomii, prowadząc m.in. hotel, restauracje i firmy cateringowe.
 
Jajecznica na grzance i jabłko w cieście Anny Wojciechowskiej | Pogotowie kulinarne
Anna Wojciechowska jest autorką popularnej książki kulinarnej "Fifka i żulik czyli łódzka kuchnia domowa". Niedawno ukazało się rozszerzone wydanie ksiązki wzbogacone o kilkanaście nowych przepisów. Dwa z nich Anna Wojciechowska zaprezentowała specjalnie dla "Pogotowia kulinarnego". Proste i smaczne!!!
 
Ciasteczka czekoladowe i bezy z Cocoart's | Pogotowie kulinarne
Ciasteczka czekoladowe i bezy z Cocoart’s, wyjątkowej łódzkiej cukierni. Zamiast tradycyjnych drożdżówek, pączków i ciast na wagę robią tam nowoczesne desery, monoporcje, tarty, torty, bezy i czekoladę oraz naturalne lody.
 
Rolada ze schabu i kaczka w sosie piernikowym Klaudii Budny | Pogotowie kulinarne
Klaudia Budny finalistka MasterChefa podczas warsztatów kulinarnych w pracownii Tytka w Łodzi zaproponowała kilka dań, ktore mogą znaleźć się na świątecznym stole!!! Warto podejrzeć!!!
 
Zwycięski Ramen Pawła Niewiadomskiego szefa kuchnii w Sushi Zielony Chrzan I Pogotowie kulinarne
Zakończyła się tegoroczna edycja Ramen Festivalu. Najlepszy ramen tradycyjny, zdaniem jury, przygotował Paweł Niewiadomski z Sushi Zielony Chrzan – laureat zeszłorocznej edycji festiwalu. Podczas nagrania Paweł nie wiedział jeszcze o zwycięstwie, a należało się bezwarunkwo. A oto zwycięski ramen.
 
"Babka lekarska" i śniadaniowa kasza gryczana z warzywami | Pogotowie kulinarne
Tym razem Karolina Kochanowska - Piekarska autorka dietetycznego bloga "Babka lekarska" proponuje kaszę gryczaną z warzywami na śniadanie!!! Ogrzewa organizm. Daje moc i energię na cały dzień! Kaszę można przygotować zarówno na ciepłe, pożywne śniadanie, jak i na lunch lub też zabrać ją do pracy jako sałatkę. Pomysł na kaszę może tez być inspiracją, podmieniając składniki na inne – swoje ulubione lub uzupełniając je np. o pestki dyni, natkę pietruszki, domowe pesto można stworzyć własną kompozycję.
 
"Zakręcony wege obiad" czyli kiszony bób i sałatka z bobu I Pogotowie kulinarne
Kiszony bób brzmi bardzo egzotycznie!!! Smakuje wyśmienicie i warto to pyszne warzywo zakisić a sałatka z bobem i ziemniakami jest pyszna! Jest też syta, może zastąpić obiad, tym bardziej jeśli zrobicie ją z dodatkiem soczewicy.Poleca i tłumaczy jak tego dokonać Edyta Stępczyńska autorka bloga "Zakręcony wege obiad".
 
Szaszłyki, pomidorowa i sałatka czyli rodzinnie w Baccaro | Pogotowie kulinarne
Wspólne gotowanie z dziećmi bezcenne!!! Nic tak nie smakuje jak własnoręcznie zrobiony szaszłyk, sałatka z ulubionych owoców, pomidorowa w wersji bez makaronu i ze świeżych pomidorów posypana mozzarellą oraz owocowy kompot.
 
Samar Khanafer i libańskie przystawki | Pogotowie kulinarne
Pół Polka, pół Libanka. Ekspert od kuchni arabskich w Polsce. Autorka bestsellerowej książki "Hummus, za'atar i granaty". Uczestniczka III edycji programu MasterChef, której umiejętności kulinarne docenił m.in. Gordon Ramsay i Michel Roux Sr. Gotuje na antenie Dzień Dobry TVN, prowadzi autorską audycje w JemRadio.pl, publikuje dla Magazynu Kuchnia i innych, pisze okołokulinarne felietony w NaTemat.pl. Prowadzi warsztaty z kuchni libańskiej w całej Polsce i dba, aby do hummusu nie dodawać sody.
 
Sałatka owocowa z Klaudią Budny | Pogotowie kulinarne
Klaudia Budny finalistka IV edycji MasterChefa w Cafe Loft w Loft Aparts w Łodzi przygotowywała z dziećmi sałatkę owocową zwaną sałatką macedońską. Owoce moga być dowolne, według upodobań. Na stole znalazły się arbuzy, banany, ananasy, gruszki, pomarańcze, melony i winogrona. Owoce w sałatce dzieci mogły polać zrobioną z pomocą Klaudii polewą z białej i mlecznej czekolady, koniecznie z dodatkiem śmietany!!!
 
Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu (przeglądarce internetowej) można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się z polityką